Skärpning skolan!

I detta så väl upplysta samhälle, där vi är så medvetna om att en del är bättre respektive sämre lottade här i livet så ökar klasskillnaderna mer och mer. Skillnaderna mellan den sk medelsvensson är stor med, medelsvensson innefattar idag flera olika grupper av ekonomiska läger. Att då skolan är med och bidrar till detta är hemskt tycker jag.
 
Wilmer har i år som sommaruppgift att skriva ner vad han gjort i sommar och detta ska sen ta 5 minuter för honom att berätta om inför klassen. Givetvis ska hans klasskamrater göra detsamma. Vet ni hur länge 5 minuter är att stå och prata och berätta om saker!?!?! I skrift är det flera A4:sidor!!! & vad innebär det, jo att barnen förväntas ha gjort en hel massa på sommarlovet som de kan berätta om. Vad händer då med lilla "Anna" som inte gjort någonting den här sommaren mer än att kanske badat lite då vädret tillåtit det mycket i år, jo hon kan omöjligt stå och prata om de gånger hon badat i 5 minuter! Hon tvingas dessutom lyssna på "Olle" och flera andra som knappt nämner att de badat varje dag i flera veckor då de ju varit på Rhodos, på Kolmården, Skara Sommarland, Gröna Lund, Liseberg osv. "Anna" avundas dom, hennes föräldrar är kanske arbetslösa, ensamstående, sjukskrivna och har inte en enda möjlighet att ta med "Anna" och hennes syskon på sådana saker. Hur gärna de än skulle vilja.
 
"Olle" och de andra som fått göra allt det där roliga som alla barn drömmer om och önskar är inga bovar. De förminskar inte "Anna" med flit, deras föräldrar har andra förutsättningar än "Annas"och ger sina barn mer än vad de egentligen behöver (enligt min åsikt).
Skolan är boven i detta fall! Skolan ger barnen denna uppgift, en uppgift som blir ångestfylld för många barn.
 
Varför inte ge barnen en uppgift som är lika för alla, där förutsättningarna är lika för alla barnen. Där klasskillnaderna inte märks, där barnen får vara barn och inte behöver känna att de inget har att komma med. Det här borde skolan fattat för längesen! Det finns miljarders andra uppgifter de kan ge barnen över sommaren. 
 
Vad barnen gjort på sommarlovet garanterar jag luftas flitigt ändå när de pratar och leker på raster osv.
 
Satsa på barnen istället, be dom att skriva ner 5 saker som de tycker om hos sig själva och att de ska begrunda det. Låt barnen få diskuterar varandras fina egenskaper, få höra varandras tankar. Lyft dom, stärk dom!
 
Skärpning skolan!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0