Gott Nytt År

Så har Julia äntligen fått fatt i en sköthäst där hon kommer vara medryttare. En mycket trevlig häst som är oerhört snäll, gillar fart och är hur hjälpsam som helst vid skötsel. Behöver nog knappt nämna hur lycklig Julia är ♥
 
Igår skulle hon dit och rida och mocka så vi åkte med hela familjen utom Wilmer som är måttligt road av hästar ;-)
 
Elliot och F fick snart åka hem igen för Elliot var jätterädd :-(
 
Lova däremot hjälpte till att både rykta och mocka :-)
 
 
Lova är jättehängig idag och har haft krupphosta tidig morgon och nu på förmiddagen så det är väl dags att bli sjuk igen. Så Nyåret blir lugnt med bara familjen.
 
Jag hoppas ni får en mysig Nyårsafton och så vill jag önska er ett riktigt GOTT NYTT 2014! ♥
 
 

Fotoapp

Använder ni som har Iphone någon fotoapp? Jag håller på att bli tokig på min 4:a som tar fullständigt kassa bilder. Den har varit så hela tiden och vad jag hört så är det många som tycker som jag om just Iphone. Inomhus blir bilderna gryniga och suddiga utan blixt och med blixt blir det missfärgningar och alldeles för starkt ljus fläckvis. Utomhus i perfekt dagsljus blir bilderna jättebra. Men när är det perfekt dagsljus denna årstid!?!
 
Vill skaffa en app som kan snygga till detta suddiga, gryniga, missfärgade! Ingen av de mobiler jag haft tidigare har tagit såhär dåliga bilder. Sony är ju oslagbara har jag hört och jag är beredd att hålla med då F har en SE och den tar superfina bilder.
 
Har ni något schysst tips på fotoapp?

Vår lilla pussla :-)

Sköna lediga dagar har passerat, gooood mat hos min mamma på annandagen och hos svärmor igår. Vi har umgåtts med goda vänner och haft det mys.
 
Igår var F och jag på bio med Lova, Emil och Ida i Lönnerberga. Jättemysigt om än det började klia lite i kroppen på lilla fröken efter ca 40 min :-) Men det var helt okej för det var ju en hel salong med små kids som skruvade på sig då och började undersöka grannar, de bakom, hur stolssitsen fungerade osv ;-)
 
Lova fick 4 pussel i julklapp och soooom det pusslas, hon älskar pussel!
 
 

Gör det du kan mot cancern!

För en liten tid sedan kom det upp ett ärende på Matkassen på Facebook från en tjej som behövde mat och lite grejer till sig själv och sin 2-åriga gosse. Mamman 23 år hade problem med försäkringskassan och dess utbetalningar i sin sjukskrivning pga svår cancer. Efter att hon mottagit hjälp så skrev hon ett brev till Matkassen som de publicerade på sin blogg. Där berättade denna unga flicka att hon blev lämnad av sonens pappa i samband med när hon fick cancerbeskedet. En oerhört smärtsam historia men en väldigt stark och kämpande tjej.

 

Igår kväll skrev Matkassen på sin sida och på sin blogg att tjejen försämrats svårt och nu kämpade för sitt liv på sjukhuset. Kl 22.11 igår somnade hon in med sin lilla gosse i famnen och familjen omkring sig.

 

Jag gick sönder helt inombords. Ilska och fullständigt förkrossad kände jag mig, denna unga flicka som precis påbörjat sitt vuxna liv och denna lilla gosse som nu står helt utan föräldrar.

 

Den här sjukdomen slår familjer i spillror, orsakar fruktansvärda smärtor både fysiskt och mentalt för den sjuka och oerhörd smärta för omgivningen.

 

Barn förlorar sina föräldrar. Barn ligger själva i plågsamma smärtor och vet att döden står på vänt.

 

Det är så fruktansvärt så jag inte finner ord!

 

Så ge det ni kan till Cancerfonden och Barncancerfonden! Varenda krona betyder något. Vi måste hjälpas åt att kämpa för att minska dödligheten i denna vidriga sjukdom och det kan vi genom att tillsammans bidra till forskningen!

 

Ingen har frikort i denna sjukdom, rätt som det är kan det vara du, jag, någon av våra barn eller våra närmsta anhöriga, vänner….

 

 

God fortsättning!

Hoppas ni haft en jättemysig jul såhär långt! ♥
 

Själva hade en lugn, behaglig och mysig julafton. 
 
 
Igår var Lova och jag hos Veronica och hennes barn och hade en mysig eftermiddag. Vi hann inte mer än att sätta oss i bilen så frågade Lova när vi ska åka dit igen :-)
 
På hemvägen stannade vi till hos farmor/svärmor och fick kvällsmat i form att skinkmacka, kaffe och oboy.
 
Idag ska vi till mamma och fira lite jul då hon jobbat både julafton och juldagen. Mina syskon och deras familjer kommer med så det ska bli jättemysigt ♥
Önskar er en god fortsättning och fin annandag jul!

Dan före dopparedan

Ja nu är allt klart och det borde det väl kanske vara såhär kvällen innan dopparedagen ;-) 
 
Igår var vi nere i skogen och högg oss en gran, en trevlig tradition sen vi flyttade hit. Men jag kan ju säga att man blir lite blind i skogen. Bland alla träd, bland alla olika modeller på granar. Så när vi kom hem hade vi med oss en riktig skogsgran hem förstod vi :-O STOR på alla håll, vid och hög. Den hade ju liksom inte samma proportion i vårt vardagsrum som i skogen! Ojoj, vi fick kapa både här och där. Den är fortfarande stor men funkar :-)
 
 
Lova gjorde pepparkakshuset alldeles själv i år. De stora var inte så intresserade och Elliot åt bara karamellerna :-) Hon gjorde så fint! Det enda vi såklart fixade var att limma ihop det. Med kladd och brännblåsor som följd!
 
 
 
F fixade de sista två klapparna idag och jag handlade det sista till maten. Ikväll har jag gjort saffransskorpor. Testa om ni inte gjort det, superenkelt och jättegott. Jag gör efter Leilas recept som ni hittar här
Jag uteslöt apelsin och pistagemandel men förra året gjorde jag med mandelflarn och det blev gott. Hade dock inte det hemma nu ikväll så det fick bli utan.
 
 
 
Hoppas ni har en riktigt fin kväll! ♥
 

Bokstäver är kul!

Lova älskar bokstäver nu, att ljuda, skriva o lära sig nytt. O jag säger det om o om igen, vilken inlärningsförmåga de har de små barnen, o vilken nyfikenhet o envishet. Fantastiska ungar!


Hon är så duktig lilla stumpan ❤️

Morgonstund

Elliot vaknade 05.15 o ville se på film. Jag la honom i soffan o va bara tvungen att springa på toaletten innan jag fixade med film. Jag va väl tillbaka 3 min senare o då sover gossen gott på soffan.

Själv hade jag vaknat till så nu sitter jag här i ett tyst hus med kaffemuggen o adventsbelysningen i fönstrena o försöka inbringa julstämning.


Hoppas ni får en fin fjärde advent!

Julklappar

Idag har F, jag och Julia varit på A6 i Jönköping och handlat julklappar. Det var vi och sisådär 14000 andra där :-O Som tur var så hade vi bra koll på vad vi skulle köpa så vi klarade av det ganska snabbt ändå. För att strosa runt och kolla och fundera på vad man ska köpa är inget att föredra bland alla julhandlande människor.
 
Mamma hämtade Lova på förmiddagen och vi släppte av Elliot hos svärmor på vägen. 
 
Det är så konstigt här ikväll, bara Elliot hemma av barnen. Honom hämtade vi upp på hemvägen men Lova skulle få sova hos mormor och hon var så glad när de åkte att hon sjöng och skuttade.
 
Lova har knappt sovit borta ensam så ikväll har jag tänkt att mamma kanske ringer för att Lova vill hem men så verkar inte fallet vara. Hon tycker garanterat att det är supermysigt hos mormor.
 
Julia sover hos en kompis och Wilmer är hos P.
 
Såhär ser det ut i soffan
 
 
 
Själv har jag roat mig med att slå in julklappar. Ska städa i ordning lite och sen sova jag med tror jag, är riktigt trött ikväll. Imorgon blir det knäck, julskinka och en omgång lussekatter.
 
 
Det svider i näsan och i halsen ikväll men det väl lika bra att köra, den sista förkylningen har ju långt ifrån gått över än så innan man hinner vänja sig vid att må lite bättre så är det väl lika bra att ta en vända till ;-)
 
Hoppas ni har/haft en fin lördagkväll! 

Julstämning?

Igår hade vi julfest på jobbet, inte riktigt traditionell mat utan vi hade bestämt tapas. Massa smått och gott. Mums! efter maten gjorde vi julgrupper och titt ett sånt mästerverk jag åstadkom ;-) hahaha!
 
 
F har vab:at idag då Elliot var vissen igår. Han har varit sisådär hela dagen men nu ikväll piggnade han till så det blir nog dagis imorgon. Sista dagen innan drygt 2 veckors ledighet för dom. F är riktigt långledig, själv är jag ledig 9 dagar och det känns toppen. Behöver lite vila känner jag.
 
Elliot älskar ju Emil i Lönneberga och nu gillar han att titta på Emil i Lönnerberga teatrarna från ALV på youtube. Så framför datorn bänkar han sig en stund efter dagis för att varva ner. Helt uppslukad.
 
 
Har ni julmyskänslan i kroppen? Jag tycker att julen är supermysig och längtar alltid efter jul på hösten. I år vill inte julkänslan infinna sig rktigt och jag vet inte varför. Självklart grejar vi som vi brukar med barnen men jag hittar inte rätta stämningen inombords. Är visserligen rätt trött, älskar min praktik men det är ju väldigt mycket att ta in och ganska full rulle mest hela tiden och sen ska skolarbete göras och utöver det ska ju hem, hushåll och familj skötas om precis som vanligt. Så kanske är det lite inre stress och en trötthetskänsla som grusar julstämningen lite. & alla sjukor denna höst, usch!
 
Det är alldeles passande med lite jullov nu :-) Familj, lugn och ro (efter julafton i alla fall ;-) ) och bara få vara lite. Det är en fin medicin det.
 
 

Trevlig helg

Syrran och Adam har varit hos mamma över helgen så igår var de här. Vi bakade pepparkakor och åt lunch ihop. Elliotskrutten va dock vissen redan på morgonen igår och vid lunch satte febern in, 40,2 :-( Idag har han varit piggare och vi hoppas nu att det inte ska vara Lovas tur.
 
Idag fick jag kliva ur praktikantrollen och jobba mitt första pass på praktikplatsen. Jättekul men lite läskigt :-) Helgerna är det alltid lite planerat så klienterna får komma iväg på lite trevligheter och se lite annat. Jag började vid lunch och sen åkte vi in till stan, en klient skulle hem och jag och 3 andra klienter skulle på bio. Några stannade kvar "hemma". Vi var tillbaka vid åtta ikväll och då fixade jag lite och begav mig sen hemåt efter en trevlig dag.
 
Dags att slumra nu. En körig vecka, "jobbar" alla dagar och vissa dagar blir nog lite längre då det är mycket som händer där med den här veckan. De flesta julklapparna är nog klara, eller lite finns alltid kvar till dagen innan :-S Alltid något som glömts eller måste läggas till. Däremot måste jag baka lussekatter, göra köttbullar, göra skinka, göra julgodis och planera en del. Så det finns att göra ;-)
 
Hur har ni det med julstöket? Ligger ni i fas? :-)

Usch!

Ligger på soffan nedkrupen under en filt o hostar, hostar o hostar o snorar. 

Hoppas ni har en fin torsdag!

Gympauppvisning

Ja igår kväll var vi på gympauppvisning, Lova och hennes gympakompisar visade oss föräldrar och syskon vad de gjort under hösten. & åh så söta de är ♥ & åh så duktiga ♥
 
Sysslingarna Alva och Alicia var med, Alva och Lova går i samma gympagrupp och hennes lillasyster Alicia var med som publik förstås. Men hon ch Elliot hittade mest på bus och så pussades och kramades de :-) Så goa ♥ ♥
 
 
Trötta efter en hel dag på förskolan så tilläts de ha napparna i munnen, de små nappgrisarna :-)
 

Skotta av den kanske?

Jag blev både full i skratt och förfärad. Jag menar, hur tänker man när man ger sig ut i trafiken med en bil...
 
 
...som har så mycket snö på motorhuven att det täcker mer än halva vindrutan?!?!

Det här med betyg tidigt

Mitt näst äldsta barn är 12 år och går i 6:an. Han ska få sina första betyg nu till jul. När jag gick i 6:an så fanns inte betygtänket på kartan. Först i 8:an var det dags för betyg. Lärandet var lika viktigt men inte lika prestationspressat på långa vägar i 6:an och 7:an.

 

Min gosse är duktig i skolan, gör sina läxor flitigt, pluggar alltid noggrant och gör alltid sitt bästa. Han trivs i skolan. Med kompisar, ämnena, lärarna. Han tycker om skolan helt enkelt.

 

Det har nu börjat grusas. Hans oro och ångest inför betygen genomsyrar mycket av hans samtalsämnen här hemma nu.aHan

 

Jag lider med honom och försöker så gott jag kan ta bort den press han nu känner. Pressen att prestera goda betyg gentemot sig själv, gentemot oss föräldrar, gentemot lärarna, gentemot kompisarna. Försöker få honom att känna att betygen är viktiga men inte på långa vägar något livsavgörande som hans ångest nu uttrycker att det är.

 

Jag blir arg och frustrerad på skolan. Den ena undersökningen efter den andra påvisar att svenska barns kunskap sjunker mer och mer och detta i kombination med att pressa barnen med att de ska betygsättas redan i 6:an övergår mitt förstånd. Rent idiotiskt tycker jag att det är. Det är väl ändå skolans skyldighet att kunna leverera så att eleverna får en god kunskap. Det är de som ska se till att barnen får det till sig som de behöver. I en skola med bristande resurser på alla plan så är det för mig en gåta hur man då helt plötsligt kan få för sig att höja pressen på eleverna och bestämma att de ska få betyg redan från 6:an. Var ligger logiken i det?

 

6:ans betyg ska vara ett slags kvitto för eleverna på hur de ligger till i de olika ämnena samt att vårterminens betyg ska följa eleven till 7:an så lärarna där enkelt och översiktligt kan se hur eleverna ligger till. Fine, det är jag helt med på. Men det borde med ganska enkla medel gå att ordna på annat sätt. Betyg är betyg och hur mycket vi vuxna än försöker att i detta läge klä ner prestationskampen så sitter det liksom nästan som något genetiskt nedärvt i oss att vi blir betyget i det ämnet vi betygsätts i. För många F eller E sänker barnet och det liksom känner sig som ett levande E eller F. Det är ångestladdat att betygsättas och som barn tror jag att detta kan vara väldigt svårt att sortera och det är lätt att barnet känner sig dåligt om betygen blir dåliga. Det där med egenvärdet/människovärdet skuggas och du blir det du presterar. & det hör inte hemma i ett barns värld tycker jag.

 

Det var fullt tillräckligt att betygsättas i 8.an och 9:an. Jag och mina klasskamrater tog oss fint vidare till gymnasiet och har klarat oss gott resten av livet. & det gjorde vi genom att enbart bli betygsatta i just 8:an och 9:an.

 

Tänk om och låt barnen slippa det här med betyg så länge som möjligt. Att prestera och få krav ställda på sig får de träna på på mängder av olika sätt utan att betyg behövs sättas in av den orsaken.

 

Vore fint om barnen fick vara barn så länge som möjligt!

 

                                                                                                    

Ingen snöröjning här inte!

Planen för dagen var pulkabacken efter lunch men då vi tyckte att det blåste och snöade lite för mycket för att det skulle vara trevligt så bestämde vi att vi skulle baka lussekatter, sätta pepparkaksdeg och fixa peparkakshus. Dock saknades lite saker så vi behövde till affären samt att vi skulle köra hem Julias kompis som sovit här inatt.
 
Eftersom vi bor på landet och har en knapp kilometers grusväg upp till stora vägen så vet vi att den tenderar att blåsa igen med drivor den här årstiden vid snöfall och blåst (F satte sig fast i fredags t.ex) så tog F en promenad för att kolla läget. Inget plogat och han tyckte inte att det såg körbart ut så han ringde de som sköter vägen och som bor strax nedanför oss. & det blev inget handla minsann. Hon tyckte inte att det var värt att ploga eftersom det fortfarande snöade och det snart skulle blåsa igen igen. Hon föreslog att vi skulle äta ravioli (ehh ?!?!) och att Julias kompis kunde gå upp till stora vägen och bli hämtad där.
 
Visst kanske inte helt orimligt men vi vet ju den egentliga orsaken. De samt en granne till oss har tidigare haft hand om snöröjningen själva men har i år valt att leja bort det. & det satt nog långt inne för det är snålheten själv vi pratar om. Så ganska enkel matematik, snålhet+söndag+extra "utryckning"=alldeles för dyrt. Lika bra att vänta tills snöandet slutat och då ploga.
 
Tur vi inte hade gäster som skulle hem, att någon av oss var sjuk och var tvungna att ta oss till läkare etc.
 
Så vi hade besvikna barn här idag kan jag säga, vi pyntade lite och mös med film men det var egentligen inte alls vad de ville.
 
Nu är de minsta inte helt hundra ikväll, Elliot är grinig och snorig och har inget velat äta idag och det är ett tydligt tecken på att han inte mår bra. Lova har huvudvärk. Så det är väl något på gång. Själv är jag genomförkyld och hostar som en tok. Hostan the story of my life vid förkylningar.
 
Imorgon ska jag handla grejerna till pepparkaksdegen så kan vi baka det någon kväll i veckan. Resten får vi nog göra till helgen.
 
Har ni haft en fin helg?

Inställd dejt och facit

Haha, jag såg att min trötthet speglades i mitt förra inlägg! Uteblivna ord, uteblivna bokstäver och felstavningar. Kanske var det läsbart ändå ;-)
 
Ikväll skulle jag mött upp de två tjejer som jag blivit mest tajt med i klassen, vi skulle gått till Bishop Arms och ätit en bit mat och snattrat och tjattrat.
 
Kom dock hem sent och därtill huvudvärk och halsont så det blev inget med det. Jättetråkigt. De andra två bruttorna skulle dock ses ändå, hoppas de fick det mysigt. Förkylning ligger i startgroparna på flera av oss här. Måtte det nu bara inte vara något som ska däcka oss utan en lindrigare variant som det faktiskt går helt okej att jobba med och vara i skola/på förskola med.
 
Idag har jag skjutsat klienter, haft besök av min utbildningsledare på praktikplatsen samt varit med och planerat kommande dagar. Många klienter som ska på möten, tandläkarbesök osv denna vecka så det blir mycket bil. Imorgon ska jag hämta upp en klient innan jobbet som varit på permission och nu ska tillbaka till behandlingshemmet.
 
Lova har haft sin sista gympa för terminen ikväll och nästa tisdag är det uppvisning. Ska bli så roligt att se. De är så gulliga och duktiga! ♥
 
Håller på att i huvudet formulera fram en idé kring vad min praktikuppsats ska handla om, ska prata med min handledare imorgon om tid ges och se vad hon tycker och tänker.
 
Kan redan nu presentera facit gällande mitt förra inlägg. Såhär 20.25, 15 min efter det förra. Båda trollen satte sig i soffan och slocknade båda två inom loppet av 2 minuter. Skönt för dom. Skönt för oss ;-) istället för att en övertrötthetsstrid skulle tagit fart.
 
blir snart sängen här, i hopp om att inte vakna med mer halsont och fler förkylningssymtom imorgon.
 
Är allt bra med er?

Hur är det möjligt?

Lova och Elliot visade inga tecken på trötthet igår kväll och somnade senare än vanligt och deras föräldrars tycke alldeles för sent. Imorse började även jag tidigt så vi väckte dom strax efter 05.30. Dagen har sen då spenderat på förskolan, hela dagen lång till kl 16.
 
Nu är klockan 20.10 och de far runt som små överspeedade rallybilar här. Hur är det möjligt? Båda jag och Fred är skittrötta rent ut sagt. Antingen har de någon form av överskotts energi eller så är det övertröttheten som slagit till och kommande scenario blir 1. att de helt plötsligt bara tvärslocknar eller 2. allt blir pannkaka och det blir tårar, frustration och ilska.
 
Jag återkommer med facit ;-)

Snart är det natti i stugan här

Helgen blev fin. Efter över en veckas sjuk sjuk sjuk så blev denna helg mysig och skön. Jag lyckades i fredags kväll färdigställa mitt psykiatriarbete så jag behövde bara några små korrigeringar i lördags förmiddag och sen kunde jag släppa den stenen och skicka in :-)
 
Lussebak, städ, pynt och adventsfika hos mamma.
 
 
Har nedrans ont i huvudet ikväll så ska strax krypa till kojs. En incident idag på jobbet som skapade lite spänningar så det är nog lite efterreaktion på det med huvudvärk. Imorgon börjar jag tidigt så jag måste upp vid 5. Ska skjutsa ett par klienter. Fullkomligen stoooooormtrivs :-)
 
Godnatt fina!
RSS 2.0