Oj vad mycket en timme kan göra!

Vi har hunnit massor idag, en kombo av en extra timme samt att barnen vaknade tidigt och vi var klara med frukost och allt fix vid kl 8.

Sista helgerna har varit fullspäckade så vi har inte hunnit göra någon höststädning i trädgården så jag är glad att det inte kommit någon snö då våra trädgårdsmöbler, studsmatta osv stått ute tills nu.


Allt på väg in! Vi passade på att såga ner lite grenar med som hängt ner och mest varit till förtret


Voila! ;-)


Elliot satt länge i vagnen och tittade på oss men däckade till slut :-)


Sen överlämnade Lova och jag resten av arbetet till Fred och gick in och bakade kärleksmums


Slicka smet är självklart höjdpunkten med bakning :-)


Nu ligger hon i soffan bredvid F som läser bok och Lova kollar på Emil i Lönneberga

Jag ska iväg och handla några småsaker och sen hem och laga kvällsmat, ikväll blir det fajitas. Det är så himla gott!

Vet inte riktigt vad jag tycker om att det nästan är mörkt ute och klockan bara är 16.30 men det är ju så det är. Tända ljus och mysa är ju dock rätt trevligt :-)

Syskonträff ;-)

Igår var syrran, Adam, brorsan och Ewelyn här och fikade. Småkusinerna samlade och de är så goa allihop. Så fort någon pratade så skrattade Adam :-) oavsett den som pratade gjorde det med honom eller ej :-D Så gulligt! Ewelyn bubblade som aldrig förr och så mycket som hon pratade igår har jag inte hört någon gång, alltså sådant prat så man förstod allt hon sa. Hon börjar bli stora lilla gumman.

På kvällen blev det soffhäng som slutade med att både F och jag somnade framför filmen Big Fish, som ju faktiskt är en riktigt bra film.

05.30 ny tid vaknade trollen imorse, något senare än jag trott faktiskt. Men kl är nu 09.45 och båda två är jättetrötta :-) Ska ta Elliot nu och se om han kan slumra en stund.

Hoppas ni har en skön söndag. Här är riktigt gråmulet idag så det blir nog mest att vara inomhus. Med undantag för att ta in studsmutta, rutchkana och trädgårdsmöbler som ännu står ute här :-O

Lövbiff

Fick fatt i det här receptet för en tid sen. Lagar sällan lövbiff nuförtiden då jag tycker det lätt blir lite skosula över det men det här receptet var riktigt gott och t.o.m barnen gillade det :-)


Lövbiff, strimlad

Grillkrydda (el annan/andra önskvärda kryddor)

Soltorkade tomater i olja, finhackade

1 smulad Fetaost (äkta grekisk)

Grädde (efter tycke och smak)

Creme Fraiche (efter tycke och smak)

1 röd paprika, strimlad

1 riven vitlöksklyfta


Krydda lövbiffen med grillkrydda och stek i stekpanna, lägg i paprikan och låt den fräsa med en liten stund. Tillsätt grädde, creme fraiche, fetaosten, soltorkade tomater och vitlök. Blanda väl och låt puttra en stund.


Servera med ris (eller pasta) och en fräsch sallad. Enkelt och mycket gott.

Såhär blev det...

...efter att vi möblerat om och grejat. Ni som läser och har varit här ser väl den största skillnaden ;-)

Vardagsrummet:


(Blev några konstiga reflekteringar)





Hallen nere:


Lova & Elliot fick en egen liten klädhörna :-)


Dom här söta kronkrokarna köpte jag till Lova och Elliot på
Vacker i Vitt

& såhär blev det med det kvadratiska bordet i köket:



Vi ska renovera stolarna, de är helt solkiga av allt utspillt genom åren och klädseln går inte att ta bort, helkasst :-( Brädan under stoppningen som man sitter på har dessutom gått sönder på en del av stolarna så vi ska sätta dit nya samt byta klädsel. Så vi har pyssla med när tid ges ;-)

Min Saint Paula :-(

Såg ni inlägget där Lova massakerat en krukväxt och spridit jorden över halva köket? Min hjärna är fullproppad av blöjbyten, matlagning, amning, läxläsningar, tider att passa osv osv så det tar lite tid innan saker hittar sin plats i min hjärna. Precis det hände nyss, jag satt här vid datorn och tittade ut genom köksfönstret och upptäcker då att min Saint Paula är borta och det slår mig pang bom att det var ju DEN som Lova levde loppan med.

Jag är kass på krukväxter men just denna lilla Saint Paula köpte jag när jag precis flyttat hemifrån 16 år gammal så den har följt mig genom relationer, flyttar osv i ganska precis 19 år. 19 år!!!!!!

Löjligt men sant, det var med viss sorg jag upptäckte detta. Den kan väl knappast varit mig särskilt kär tänker ni eftersom jag typ upptäckte att den var borta efter 2 veckor men jodå, den var mig kär. Den lilla skapelsen hade vant sig vid att få vatten varannan vecka ungefär och att bli ansad ett par ggr om året och fått ny jord en gång om året. Den fanns liksom bara där och när jag väl pysslade om den så tänkte varje gång på hur länge jag haft den och berömde den för att den stått vid liv trots min ganska krassa omsorg.

Vill inte äta!

Elliot vill verkligen inte ha mat :-( Jag har testat mängder med burkar och kört med varje ett par dagar för att han ska få en chans att vänja sig men icke. Han klöks, spottar ut och grinar illa. Hemkokt grinar han om möjligt än mer illa åt. Banan, päronpuré, gröt och bröstmjölk är vad hans kost består av och det som han tycker är gott. Skulle ju så gärna vilja att han tyckte om vanlig mat, han är ju snart 8 månader och det känns verkligen som att han borde börjat vänja sig en del.

Det känns även som att han skulle kunna sova lite bättre på nätterna om han åt lite mer och även varierad kost. Välling totalvägrar han och det har inte med flaskan att göra för vatten dricker han mängder ur falska.

Men vad göra? Det är bara att fortsätta erbjuda och hoppas att det lossnar så småningom.

Han fick smaka Lovas välling häromkvällen och den åt han 40 ml av!!!!! Lite trist bara för den är mjölkfri och det är ju dumt att ge om de inte behöver det och om man dumt nog ska blanda in pengar så är den grymt mycket dyrare. Men om det skulle vara enda alternativet till att få honom att äta välling så får det bli så. Mjölk får han ju i sig på annat sätt senare.

05.45...

...slog de små juvelerna upp sina blå imorse. Jag vet inte vem som vaknade först men på ett par minuter var de pigga och i farten båda två så det var bara att gå upp. Elliot orkade med 45 min sen var han sååååå trött så han fick lägga sig och sov då 1 1/2 timme. Lova körde på :-)

Själv har jag varit så löjligt trött idag så jag kunnat betala för att få sova ett par timmar men i eftermiddags var det bestämt att Wilmer och jag skulle åka in till stan och handla kläder till honom. Han växer så det knakar den där pojken och han är snart ifatt mig.

Snabbt och smidigt gick det och vi fick ihop 2 par mysbyxor, 2 par jeans, luvtröja, t-shirts, 3 tröjor, kallingar och strumpor. Sen tog vi en fika. Det var så mysigt att gå med honom ensam på stan. Inte så ofta bara han och jag gör något så det var på tiden om än det handlade om shopping som han och jag har lite delade meningar om ;-) Att sitta och prata med honom över en fika och bara ha det mysigt ♥ var toppen.

Klockan närmar sig 23 och båda de små har hunnit vakna 2 ggr var sen de la sig vid halv åtta, en ganska vanlig kväll hos oss i och för sig men med tanke på att jag själv är så vansinnigt trött så är det nog dags att kravla i säng.

God natt på er!

Morgonmys



Sen vi flyttade ned tv:n så har jag börjat titta lite på Nyhetsmorgon samtidigt som jag äter frukost, en gammal vana som nu återupptagits :-) Vi har bara en tv på nedervåningen, jag är emot tv både i sovrummet och köket. Köket ser jag som en samlingsplats där hela familjen oftast samlas för matlagning och att äta och då ska inte tv:n vara med. Sovummet vill jag ska vara en lugn plats där man vilar och sover, fritt från mediala intryck som vi annars fylls med nästan överallt.

Elliot sussar och jag ska ta tag i disk etc. Idag ska vi ha en skön hemmadag han och jag. Lova är hos farmor och de stora kommer hem från skolan strax innan 15. Ikväll står läxläsning och fotbollsträning på schemat.

Egentid

Sitter här med en kopp kaffe och vet att jag borde lägga mig. Så trött som jag är hela tiden så är varenda minuts sömn av stor betydelse. Men det är ju något visst med den där egentiden, att få vara helt för sig själv. När kvällsfixet är avklarat och det finns tid att varva ned. Få kolla bloggar, slösurfa, kolla tv och pyssla utan att bli avbruten. Den har en stor betydelse den där egentiden, för människan Nina likaväl som föräldern Nina.


Det är ju inte så att man med automatik blir en helt annan människa när man blir förälder, man omformas men har det tidigare funnits ett behov av frivillig ensamhet, självständighet så finns det kvar trots föräldraskap. Dock omformas även det såklart men jag skäms inte för att säga att jag njuter av tystnaden. Njuter av att ingen behöver mig. Njuter av inte behöva trösta barn som slagit sig, barn som bråkat. Njuter av att inte gå dubbelvikt och plocka prylar över hela huset som småfolket sprider ut. Njuter av att inte behöva argumentera med barn som vägrar förstå vissa saker. Njuter av att få säga en hel mening på en enda gång till Fred utan att bli avbruten.


Jag njuter helt enkelt av att bara få vara jag, och bara umgås med mig :-) Samt med Fred. Två vuxna.


Sen att det finns miljarders saker att greja med som både behövs och måste göras men vissa kvällar bara bestämmer jag mig för att inte se, inte uppmärksamma, inte bry mig utan bara låta det va.


Egentiden är en utvecklande återhämtning. Den tid som gör att jag nästa morgon vaknar med mina små juveler och njuter av att de finns i mitt liv. Egentiden samt den bottenlösa kärlek jag känner för mina älskade ungar gör att jag orkar och inte får frispel de dagar som är sk dåliga dagar (ni vet när inget går som tänkt, när barnen gör tvärtemot HELA tiden och de verkar tycka att någon dag ibland behöver mamma drivas till vansinne ;-) ). Kärlek och egentid bygger mitt förråd av ork, tålamod och glädje.


För inte för en sekund skulle jag vilja byta mitt liv med mina 4 fina små mot något/någon annans









Helgen

Den här helgen försvann i ett svep. I lördags jobbade Fred på förmiddagen och sen kom syrran, Adam och mamma hit och Fred fixade med mammas bil. Hips vips var det kväll och det var dags att laga mat och fixa.


Igår hade vi bestämt skulle vara en fixardag då vi hade ommöblering och ihopsättning av byrå etc som stod på vänt. Så vi drog igång efter frukosten. Byrån till hallen sattes ihop och ställdes på plats, vi satte upp spegel och krokar. Vardagsrummet ommöblerades. Vi har på övervåningen en större hall som vi haft som tv-rum men vi tycker inte att nyttjas som det bör och framförallt är vi för lite i vardagsrummet härnere som är ett av de finare rummen i huset. Så vi flyttade ner tv:n och flyttade på soffan och ja alltihop. Vi hade ett kvadratiskt matsalsbord i vardagsrummet och det blev för skrymmande nu när tv:n kom ner så vi flyttade ut det till köket och flyttade in köksbordet i vardagsrummet, det är rektangulärt och därmed enklare att få plats med. Båda är i massiv ek så det spelar ingen roll till stolarna vilket bord som används var.


Allt blev kalasbra, vi är jättenöjda. Vardagsrummet blev rymligt och mysigt. Matsalsbordet gjorde sig jättebra i köket och förvaringen i hallen blev precis så bra som jag tänkt :-)


Tyvärr glömde jag ju helt bort att ta före-bilder :-( Så det får bli enbart lite efter-bilder men de kommer vid annat tillfälle.


Nu ska lillfisen och jag äta frukost. Ha en fin start på nya veckan.

En arbetsdag på stan ;-)

Imorse åkte vi hemifrån 08.30 och trots att jag varit uppe sen 05.30 då lilleman inte ville sova mer då så blev det stressigt. Så prick på utsatt tid 09.15 klev vi in på barnmottagningen. Lova var som alltid blyg men jätteduktig, var inga provtagningar idag utan bara uppföljning med den medicin som vi ger henne mot förstoppningen. Vi ska fortsätta köra på med och den känns bra för sen vi fick den har vi inte behövt ge klyx och hennes mage har skött sig normalt :-) Äntligen!


Från Motala direkt in till Linköping och Ikea. Vi tog en sväng om Cloetta och köpte hem lite godis :-) Skaplig skillnad är det på priser, så nu har vi lörsdagsgodis till barnen för flera lördagar framöver. Vi började med att äta mat på Ikea då det var lunchdags när vi kom dit. Hittade det vi skulle så det kändes skönt, nu ska det bara skruvas och möbleras om med...


Biltema var nästa anhalt, jag hade inga särskilda ärenden dit men Fred ;-) kl 14 började mitt möte med AS3 och det höll på en timme och innan det bar av hemåt så var Fred till Mekonomen för att handla grejer till mammas bil som han ska fixa i helgen och slutligen hade jag stämt möte med en tjej som jag skulle köpa en Everest jacka av till Wilmer. Han behöver någon extra i vinter och den var toppenfin!


Strax innan 17 var vi hemma och då var vi alla helt slut. Elliot var övertrött då han bara sovit korta stunder under dagen och Lova var också jättetrött, även mamman och pappan var rätt sömniga efter en heldag på stan :-)


Äntligen fredag imorgon, så skönt att få slappa med lite fredagsmys :-)

Libyen är ett fritt land!

Ja äntligen är Libyen ett land fritt från förtryck då diktatorn Muammar Gadaffi dödats. Kan tycka som många andra att det hade varit bättre om han tillfångatagits och ställts inför rätta, att han skulle fått stå till svars för det han utsatt det libyska folket för samt straffats därefter. Döden känns i ett sådant läge lite som att han kom undan ändå.

Men nu är det som det är och nu är det fram för demokratiska val i Libyen och landet kan äntligen få humana levnadsvillkor. De kan äntligen få städa upp efter denna vidriga diktator, blicka framåt och frambringa en stabil, fri och demokratisk nation.

Så äntligen nådde det libyska folket fram till ljuset i tunneln och världen är befriad från ännu ett avskum!

Jag blir en ond människa inombords när jag hör/ser barn som utsätts för vuxnas inkompetens att ens vara människa

Har som vanlig rutin även idag druckit morgonkaffet och kollat igenom tidningarna på nätet. Jag förfärades över en artikel som jag bara inte kan släppa. Nog för att jag vet att Kina är ett långt ifrån demokratiskt land och att de har en konstig människosyn och upprörande nog haft en konstig syn på fortplantningen då flickor inte är lika mycket värda men att det kan gå till såhär på 2000-talet trodde jag faktiskt inte. Vill inte tro att det någonsin skulle kunna gå till såhär...

Idioten som körde över henne borde sitta inspärrad för alltid och alla som passerar detta lilla hjärta utan att hjälpa henne borde hängas uppochner tills hjärnan exploderar av allt blod som samlas där. Ursäkta om jag låter hemsk men jag blir så förbannad, ledsen, uppgiven och bestört att jag formas till en hjärtlös, diktatorisk och ond människa när jag ställs inför sånt här. Jag skulle inte kunna utföra något hemskt själv, ens mot sådana människor men jag önskar att någon annan kunde göra det. Vilken ondska det är i världen. Hur kan man bara göra sådär mot ett litet barn????????

*GÄÄÄÄÄÄSP*

Att lillfisen ens fungerar som vanligt idag är för mig ett mysterium. Nu sover han visserligen men det var mer än vad han gjorde inatt... Han somnade 19 igår kväll och vaknade efter en halvtimme, jag nattade om och han sov en halvtimme och sen vaknade han. Trodde bara att han hade lite svårt att komma till ro ordentligt men han sov en halvtimme i stöten hela kvällen så strax efter 22 gav jag upp, tog med honom till vår säng och gick och la mig.

Det hjälpte föga för han fortsatte likadant fast han låg hos mig. Så jag har hoppat från sida till sida i sängen hela natten för att byta sida för mat, suttit upp med honom, smålekt lite när han legat vaken. Kl 7 tog han morgon och ville absolut inte vara kvar mer i sängen.

Han är jättetäppt i näsan på nätterna och jag fattar inte vad det beror på. Han är inte snorig, möjligen något lite täppt på dagen men inte alls så det stör. Nattetid är han märkbart störd av det, kan inte äta och inte suga på nappen för då får han knappt luft. Har gett honom närdroppar (avsvällande) till natten och de hjälper ett tag men långt ifrån hela natten och nu vill jag inte hålla på med det mer. Han har bara fått till natten och inte i 10 dagar riktigt men känns ändå inte bra att hålla på och ge. Ska prata med dom på barnmottagningen imorgon när vi ska dit med Lova. Känner ett sting av oro för att det ska vara en allergi, jag vill inte den svängen igen. Det är så synd om de små när kost ska bytas ut osv, visst nu är ju Elliot så liten så att han kanske inte skulle märka någon större skillnad men ändå...

Aja jag ska inte måla f*n på väggen utan vi får se hur det artar sig.

När korvas vaknar så ska vi åka ut till mamma en sväng, Adam och syrran är där med :-)

Vilket höstrusk!

Idag har det blåst, regnat och varit grått hela dagen. Riktigt höstrusk. Tur att man då kan tända ljus, mysa inne och äntligen få till chili con carne som jag varit sugen på i tider men inte gjort pga att det alltid saknats något hemma.



En småhet chili con carne i mormors gamla gryta satt fint en ruggig dag som denna :-)

Fred och Lova har åkt till farmor för att sova där och Lova ska vara där imorgon, Fred hämtar henne efter jobbet. Det kan inte gå nog snabbt för den lilla damen när det är dags att åka till farmor, hon fullkomligen älskar att vara där och packar ivrigt det som ska med :-)

Elliot har lagt sig för natten men sover till och från, det är inte helt bra med honom men vet inte riktigt vad det är.

Nu ska jag dyka ner bland smutstvätten, eller i alla fall sortera den och slänga i en maskin.

En ny vana

Japp jag har slagit till med en ny vana, en ofrivillig och allt annat än genomtänkt och planerad. På kvällen innan jag lägger mig sätter jag mig nästan alltid vid datorn ett tag, dyngtrött men finns alltid lite att fixa med och läsa. Tröttare och tröttare blir jag och framför någon tidning eller kändisblogg sätter jag ner armbågen i bordet och vilar ansiktet i handen. Varenda kväll slutar det med att jag sitter så och somnar. Jag kämpar, vaknar om och om igen av att huvudet liksom åker ner och det blir ett ryck men skam den som ger sig. Jag sätter mig tillrätta igen och så börjar det om. Till slut samlar jag ihop mig och släcker ner, gör mig ordning och dyker i säng.

Om jag är trött? Något vansinnigt. Hela tiden!

Vanan är dock inget jag rekommenderar :-O

Puss-och kramkalas

När de stora barnen kommer hem så blir det ett enda stort puss-och kramkalas här hemma. Alla pussas och kramas med alla och Lova utbrister glädjetjut :-) Det är mys på riktigt det ♥

Lova kastade sig om halsen på mig och pussade mig och sa "-Du är så gullig mamma!". Då kan jag tala om att tålamodsbanken och energiförrådet fylls till bredd och höjd och den där utspridda jorden idag är bortglömt.

Kärleken är fantastiskt. Så hysteriskt arg och less kan man bli och lika hysteriskt och innerligt älskar man.

:-)

Som om jag inte har nog att göra...

...så förser en viss liten dam mig med extraarbete hela tiden. Dessvärre ganska ofta av den storten som varken gör en glad eller mindre stressad. Inom loppet av ett bajsblöjbyte (då snackar vi en helt vanlig bajsblöja, inte en megavariant som tar evigheter att tvätta bort) så lyckas den lilla damen med nedan bedrift i väntan på att se sina syskon komma från skolbussen:







En krukväxt fattigare och jord överallt i köket... I hela fönstret, stolar, lampskärm,
under hela köksbordet. Behöver jag säga att tålamodsbanken och energiförrådet är lite fattigare med....

Så var denna helg till ända

Har ikväll bakat ett supergott och skamligt enkelt ;-) matbröd. Många olika sorters mjöl men ändå så simpelt. Har fått receptet av min kompis Anna. Lova och jag var hos henne och Millie på playdate i fredags och då fick vi smaka brödet som var saligt gott!




Igår var jag och hämtade syrran och hennes lille goding så de var här en stund. Vi tog en promenad i det härliga men kalla höstvädret och sen hem och fikade.


Fina killar ♥


God mat och gott fika har vi stoppat i oss hos svärmor idag. Obeskrivligt skönt att få sätta sig vid dukat bord och äta någon annans goda mat. Man ledsnar lätt på sin sin egen ;-)

Imorgon kommer Julia och Wilmer hem ♥ & jag vet en som blir mer än superglad, Lova ♥

I veckan är det fullt upp med tandläkarbesök, möte med coachen, tid på barnmottagningen på sjukhuset med Lova etc.

Vi ska även prata lite med läkaren på barn om Elliot. Vi upplever att han börjat sova sämre sen han började med mat, mest gröt han äter och sen har det sista dagarna börjat dyka upp konstiga utslag främst i ansiktet. Jag blir ledsen på riktigt om det skulle vara någon allergi eller intolerans, vore så skönt om det bara kunde få flyta på denna gång. Hoppas att det bara är något tillfälligt!

Nu fullkomligen vrålar kudden på mig och då lyder jag ;-) :-P


Idag väcktes jag av...

...en viss 2 1/2-åring som lekte häst på min rygg och använde bh-banden som tyglar :-O

Jag måste se mycket inbjudande ut som klätterställning o liknande för det händer både nu och då att hon åker rutchkana på min rygg osv.

Natten har varit mest vaken och rörig, likaså natten innan. Elliot är supertäppt i näsan på nätterna och vaknar stup i ett, han har 2 nätter i rad bajsat så vi varit tvungna att gå upp och byta. Då har han piggnat till så han velat vara vaken en stund. Jättemysigt mitt i natten, not! Det är grymt trångt och rörigt i sängen, jag har legat mellan de två små på typ 40 cm flera nätter och det har satt sina spår i ryggen. Den är helt paj :-(

Idag blir det nog en tur till svärmor och kanske äta lite mat där. Vore gott :-)

Trevlig söndag!

"Ostbogar"

Julia hittade den här teckningen igår som hon hade gjort i början av 2:an.



Den är så söt!

Notera skålen med ostbogar :-) Jag kan inte annat än undra om det i begreppet "om jag fick bestämma skulle jag jöra va jag ville" innebär att få äta ostbågar när man vill. Så gulligt! ♥



Riksdagsdebatt (en viss bitter ton infinner sig hos mig)

Jag tittade lite på riskdagsdebatten förut och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta faktiskt. De försöker sig på målande och poetiskt formulerade tal, de spottar ur sig cyniska och ironiska kommentarer till varandra i debatterna och det enda jag ser är kostym- och dräktklädda män och kvinnor som befinner sig i sandlådan vid namn "Riskdagen". Där de bråkar om samma spade, spaden "Sverige". Ibland är det ofattbart låg nivå på deras syrliga kommentarer till varandra och den lilla respekt som fanns, det lilla förtroende som återstod fullkomligen rasar i botten hos mig som tittar och lyssnar. I kampen om att få ha makten över Sverige så propagerar de inte bara för sin egen politik och ståndpunkt utan de undergräver de andra partiernas politik och ser till att sänka deras åsikter till botten för åhörarna. JAG som åhörare tycker mest att det sistnämnda blir fånigt.


Visst det går ut på att de ska framhäva, styrka och förklara vad det egna partiet står för men enligt min mening så innebär inte det att de ska smutskasta varandra och det är verkligen ingenting som jag behöver höra. Jag är intresserad av fakta och handling. PUNKT.


Det enda jag känner är; De kan stå där och larva sig för det ingen av dom som klarar av arbetet att se till att Sverige är ett jämnställt land med god omsorg för barn och gamla och att klasskillnader minskas ändå. Illa, javisst är det illa men jag tror vi är många som delar den åsikten. Höger, vänster eller mitten ingen av dom har lyckats på ett bra sätt med ovanstående. Så ni fina politiker fortsätt ni att bygga sandslott, rasera för varandra och oss och kasta sand på varandra medan vi andra försöker leva ett bra liv trots era misslyckade försök att gynna oss.

Jag borde vara smal som en pinne!

Elliot äter sig igenom hela nätterna och har gjort ett bra tag nu. Som mindre var han supertuttig även dagtid så rent teoretiskt borde jag vara smal som en pinne. Men det är jag INTE! Jag är inte en av dom som allt rasar av under amningstiden, inte med någon av barnen. Jag har gått ner det jag gick upp under gravidteterna ganska snabbt efter förlossningen med alla utom Julia då några kilon hängde sig kvar ända tills jag blev med Wilmer. Men sen är det tvärstopp. Inte ett gram tas av denna välvadderade kropp för att nära de små vid amning. Jag går inte upp heller. Men det vore ju fantastiskt skönt om amningen kunde ta en del. Det skulle ju liksom hjälpa till på traven och ge lite extra resultat när jag tänker på vad jag äter och rör på mig. Inget jag grämer mig över längre då jag efter 4 barn vet att det är så men jag kan ju få reflektera och önska att det vore så.

Jag vet att när jag stressar och sover dåligt så mår inte vikten bra, inte då heller går jag ner utan det är som att kroppen låser sig. Trots för många kilon så stänger den av och slår vakt om sig själv. Jag har under alla år undrat över detta men så hörde jag på radion för något år sen att forskare kommit fram till att stresshormoner slår olika på olika människor. En del rasar kilona av och andra funkar precis som jag och går rent av upp i vikt med. Märkligt hur olika det är med allt.

Summa sumarum blir ju då att jag behöver mer sömn, stressa mindre samt röra på mig och tänka på vad som slinker in genom munnen. De två sistnämnda är ju inte särskilt svåra, det är ju upp till mig. De andra två är lite svårare att hantera och åtgärda. Det är mycket stress med 4 barn och med en bebis som kan tutta i oändlighet på nätterna så blir min sömn väldigt sönderhackad. Vi har ju liksom 2 små som vaknar om vartannat på nätterna, det är drömmar, missnöje, kissiga blöjor, mat och ja allt möjligt :-)

Kanske börjar bli dags att jag avlägsnar mig från vårt sovrum och att Fred får ta Elliot ett par nätter så vi kan bryta detta nattätande. Elliot själv sover ju inte bra heller.

Oj nu svävade jag iväg om allt möjligt. Är ungefär så jag känner mig idag, lite osammanhängande, trött och luddig ;-)

Trevlig onsdag!

Vi ska fira min fina syster Sara i eftermiddag som fyller år. Älskade lillasyster!

Det här med bananflugor...

...Jag blir tokig på dom! & var i herrans namn kommer de ifrån? Glömde en halväten banan framme på diskbänken igår och det fullkomligen svärmar av dessa små as i köket nu. Jag fattar inte, uppstår de bara av ingenting?! Jag såg inte ett spår av dom igår och i fruktfatet har det inte varit några heller men så fort något skrutt eller i det här fallet en bananbit ligger framme så bara är de där. Följer de med frukten hem i äggform som sen kläcks hemma eller vad är det frågan om? Äckligt i så fall! De är grymt störande! Har gjort en blandning nu i ett glas och hoppas att de ska landa där i och rent krasst drunkna så jag blir av med dom!

När det lilla barnet trängs ut ur en för liten kropp för att ge plats till det stora barnet i samma kropp, som då helt plötsligt är för stor...

Smågnabb blir till bråk som sen snabbt eskalerar till krig. Internt krig mellan förpubertal och vuxen i denna familj. ALLA andra har, jag får ALDRIG. Dessa uttryck får mig att gå i taket, ALLA andra får INTE och det är inte så att detta barn ALDRIG får... Sur är bara förnamnet på vad denna mindre människa blir samt VISAR det med STORA bokstäver. Tonårstiden är sannerligen ingen lek. Varken för den som genomgår det själv eller de som står bredvid. Mycket som ska hända i denna lilla kropp och för att mäkta med det så fullkomligen spys det ut en massa otrevligheter på olika sätt emellanåt. Jag vet ju varför. Jag förstår. Jag är inte dömande. Men jag blir fruktansvärt trött. Jag blir frustrerad och arg. För vad som helst tål jag inte om än jag förstår och har medkänsla.


När det delas ut månadspeng som dessutom ökas på om vissa sysslor görs, när det sticks till extra pengar både nu och då, när det finns mat på bordet dagligen, mellis när de kommer från skolan, rena och hela kläder, vi står till tjänst med skjuts osv osv då accepterar jag INTE att barnen faller ner i något utsattshetsskådespel där det framstår som att de är svältfödda, fattiga med hemska föräldrar. För i riktiga storbråk är det just det som denna förpubertala människa framställer sig som.


För att sen förbytas till världens goaste, snällaste, mysigaste, omtänksammaste och vackraste.


Tror det ligger lite schizofreni bakom tonåren faktiskt ;-)


Så det är en kamp när det lilla barnet trängs ut ur en för liten kropp för att ge plats till det stora barnet i samma kropp, som då helt plötsligt är för stor....

7 månader

Ja igår blev ju finaste lilla Elliot 7 månader. 7 hela månader och jag förundras över den otroliga utveckling som skett dessa månader. Jag har blivit mer och mer fascinerade och betagen över detta för varje barn. Denna gång försöker jag suga in allt lite extra eftersom lillfisen är vår sista....

Lova fick en Pippi peruk igår av sin farmor och farbror och den var jag ju tvungen att testa på Elliot såklart :-)


Vilken underbar Pippi va?! :-)








Älskade lilla unge ♥

Nu ska jag fixa varm choklad och smörgåsar åt Julia och Wilmer som snart kommer från bussen i spöregn.

Nu är älgjakten igång och vill ni veta något som kan tyckas vara superlöjligt?

Jag är dyngrädd för att tas för en älg. Samma under rådjursjakten, jätterädd för att uppfattas som ett rådjur. Under dessa jakttider så rör jag mig därmed helst inte i skog och mark. Jag vill helst inte att mina nära och kära gör det heller. Livrädd för att uppfattas som ett djur bland alla träd och allt snår och få ett skott i kroppen.

Det har ju hänt, att människa har misstagits för djur och även om det är en gång på miljarden typ så nojjar jag och tänker att jag säkert skulle vara den där på miljarden som det händer.

Nej jag vet, älgar och rådjur har sällan tex röd jacka och går inte på två ben men som sagt det har ju hänt...

Jo jag tycker att det är löjligt själv men kan bara inte hjälpa det.

Här i skogarna omkring pågår det just älgjakt så jag känner mig förpassad till promenader i samhället istället för skogen vilket är lite trist.

Alltså jag vet att det finns miljoners miljarders grejer att vara rädd för så ska man hålla på så så kan man lika gärna låsa in sig men så funkar jag inte riktigt.T.e.x kör jag bil och det är garanterat en större rist :-D att råka ut för något i trafiken än att missatas för en älg i skogen och bli skjuten men jag kan ändå inte ta till mig det på det sättet så jag vågar mig ut i skogen under jakt.

Ni får garva för det gör jag själv, jag liksom bjuder på denna :-D

Jag fnissar åt mitt löjliga tänk men vågar ändå inte gå ut i skogen nu, så är det bara!

Dop

Så var det då dags för dop idag, på Elliots 7-månadersdag :-)

Dagen har varit toppen och allt blev mycket lyckat. Underbar präst, massa gäster, fina presenter och glada och fina små ungar.


Fred och Elliot, Markus (min kusin) och Alicia


I väntan på intågandet i kyrkan :-)




Syster och lilla Adam


En trött Elliot efter allt ståhej :-)



Hoppas ni alla haft en fin helg!

Efter två morgnar med frost och skrapning av bilrutor så regnar det nu och verkar inte bli kallt. Kylan får gärna dröja lite till. Ny vecka väntar, en betydligt lugnare än den som varit. Tror jag, har inte kollat almanackan ordentligt än ;-)

Sov gott, det hoppas jag att vi får göra efter en fullspäckad dag :-)

Dopfix

Idag är det öppet hus på Freds jobb så han jobbar 10-16, mellan 11 och 13 var han ledig och skulle ta emot de sina. Jag skulle åkt med barnen men kände att det var för mycket att fixa med idag inför dopet imorgon så jag struntade i det. Brorsan tog med morfar och åkte dit och svärmor och (farbror) Björn tog med Lova så hon fick se hur pappsen jobbar :-) Det skulle vara fiskdamm, de skulle bjuda på hamburgare etc så de har nog har nog trevligt.

Själv håller jag på och ser över kläder till alla, tvättar det som behövs och ska stryka och greja. Ikväll ska Kriztin och jag duka och fixa i församlingshemmet så mycket som går. Bra att ha förberett mycket.

Hoppas ni har en skön helg!

Håll med om att hon ser gó ut...

...Beckhams lilla Harper Seven :-)

Man ska passa sig för att säga för mycket...

...jag syftar på "glidarkvällen" igår ;-) 21.15 vaknade Elliot första gången, försökte söva om men nej han ville tutta så det fick han göra och somnade sen. 22 vaknade Lova och var ledsen, efter mycket om och med fick vi göra en flaska välling och sen somnade hon. 22.30 vaknade Elliot igen och tyckte att det var matdags igen. 23 vaknade Lova men hon somnade om snabbt. Sen vaknade Elliot igen när jag gick och la mig vid 24 och tyckte då återigen att det var dags för lite påfyllning.

Undrar när den lilla killen ska börja sova lite mer nattetid och inte tycka att han ska ha mat stup i ett. Mycket närhetsbehov i förstås, det vet jag ju men jag tycker att han snart borde börja sova över det lite med. Välling vill han ju inte ha annars kan ju det ligga som ett fint "täcke" i magen i många timmar som gör att se sover gott.

Jag vet helt seriöst inte om jag sovit en hel natt sen jag fick barn, jo det har jag väl men de är lätträknade. De stora höll på tills de var rätt stora och vaknade på nätterna, kom in till mig osv. Sen när jag varit gravid har jag sovit kass hela graviditeterna och sen småbarnstiderna då det helt naturligt är en massa vakentid. Sen jag blev mamma så har liksom all vakentid på nätterna satt spår i mig med så även om jag får sova en hel natt så kan jag inte det utan vaknar flera ggr så jag betvivlar att jag skulle kunna sova en hel natt om jag fick det men däremot så skulle det ju vara skönt att slippa bli väckt hela tiden ;-)

Jaja, jag lever och står på benen så det är bara att köra på. De är ju inte små för alltid de små liven och jag älskar ju den här tiden för övrigt så då får jag ta all vakentid.

Nu frukost, sen väcka Elliot för att åka på dopsamtal.

Trevlig fredag allesammans!

Vilken glidarkväll :-D

Tänk om alla kvällar kunde vara såhär. Elliot åt ett stort lass med gröt, fick pyjamas och sen la vi honom i hans säng och satte på mobilen. Helt slut som han var så somnade han på någon minut. Lova ville äta välling själv så vi gick in med henne i hennes rum och sa godnatt. Hon åt upp vällingen och somnade. Detta skedde innan halv åtta!!

Sen återstår det ju att se hur länge de sover men ÄNDÅ!

Fatta vilken energi- och egoboost att från klockan halv åtta ha de små sovandes. Fixa i lugn och ro, kolla tv och greja. Nu lägger de sig ju oftast runt åtta varje kväll men det är en HEL DEL mer bestyr då jämfört med ikväll. Elliot brukar behöva lite sällskap, stoppa in napp, bulla upp snutte osv några ggr och ibland skriker han så vi får stå länge hos honom. Lova har mycket att styra med innan hon tar kväll och då ska det även pratas och grejas i sängen. Energiknippe utan dess like.

De stora barnen är inte hemma, Wilmer är hos deras pappa och Julia sover hos en kompis. Klockan är inte ens åtta och jag har duschat, ska passa på att fixa lite med sånt som är svårt att hinna annars.

Imorgon ska Kriztin och jag på dopsamtal kl 10, sen ska jag iväg med Julia och efter det ska vi på 2-årskalas.

Här har ni katten!

Har klippt ut den för att ni tydligt ska se den och sen får ni kolla på den "gamla" bilden :-)



Känner ni er lika korkade som jag gjorde? Jag menar den satt ju där hela tiden utan att jag såg den :-D

Ser ni katten?

Ser ni katten på bilden? :-)




För att svara på några frågor som dök upp i mitt huvud när jag granskade varenda liten cm av bilden:

JA det är en RIKTIG katt!
JA den är mycket bra kamouflerad!
NEJ den är inte pytteliten!

När du väl sett den fattar du inte att du kunde missa den :-D

Accessorize

Den här superfina jackan och vantarna fick Julia av mamma igår när vi var på stan:



Hon älskar den och hade bra gärna velat att det skulle varit jättekallt imorse så hon hade fått ha den på sig. Men än får hon vänta lite :-)

Tack finaste mamma och mormor säger Julia och jag för att du är så generös, omtänksam och bäst! ♥

Accessorize har ju äntligen öppnat i Linköping. ÄLSKAR den lilla butiken! Den var välbesökt av oss när vi var i London och syrran handlade ofta med sig små grejer därifrån när hon kom hem för att hälsa på under sin au-pair tid där. Massa snygga sjalar, väskor, smycken, supersöta barngrejer ja allt möjligt. Så jag är verkligen glad att den finns på närmre håll än London nu ;-)

Julia köpte den här söta plånboken som är lite modell större, lite mellanting av plånbok och kuvertväska:

 



Själv hade jag kunnat köpt en hel del men var ju inget jag behövde egentligen så förutom små pennor och hårspännen till Lova så ögonshoppade jag bara där.

Köpte sen ett par byxor till Elliot till dopet samt strumpor som han är i stort behov av. Jisses vad dessa små strumpor envisas med att förlora sin maka hela tiden :-O

En liten present till barnens kusifin som fyller 2 år på fredag blev det med.

Om 1 1/2 timme ska jag vara på möte med outplacementföretaget som ingick i det frivillighetserbjudande som vi fick från jobbet när jag slutade. Får se vad det kan ge :-)



Shoppingtur

Elliot sover och Lova kollar Pippi Långstrump, Pippi och Emil i Lönneberga är storfavoriterna här hemma nu. Själv försöker jag tanka lite energi för en shoppingrunda i eftermiddag tillsammans med Julia, mamma och syrran. Lilla Adam hänger med på ett hörn med. Misstänker att han kan komma att göra shoppingturen lite mindre angenäm än vad kära syster tänker sig ;-) Han är inte stormförtjust i att åka vagn el hänga i bärsele. Men det blir nog bra och mysigt att vi "stora" tjejer åker iväg själva.

Prästen ringde förut, vi har ju undrat varför han inte hörts av för dopsamtal då dopet är på söndag så jag ringde igår men då var han inte där. Den enda tiden han hade var kl 10 på fredag. Exakt den tiden då Lova, Elliot och jag skulle på playdate till Anna och Millie. Typiskt. Märkligt att saker ska sammanträffa sådär. Men det måste ju göras.

Inatt ska Lova och Fred sova hos farmor, mysigt utbrister Lova när vi talar om det för henne :-) Imorgon ska jag på möte med outplacementföretaget som ingick avgångsgarantin när jag sa upp mig från jobbet. Ska bli intressant, mannen som jag har är så himla bra. Fred kommer hem tidigare och tar lillfisen, känns inte så aktuellt att ha med honom på ett sådant möte ;-)

Nähä dags att hoppa ner i sminkväskan och dra på sig fejset så jag inte skrämmer slag på folk på stan med min trötta, bleka uppsyn... :-P

Jag håller med Amnesty

Läs artikeln här

Oavsett vad för medalj det skulle handla om så borde Sverige stå fast vid sin syn på mänskliga rättigheter och faktiskt inte dela ut medaljer av någon sort till ett land med diktatur, fyllt med övergrepp och förtryck. Den enda medalj de skulle vara värda att få är när de gör framsteg i demokratik och mänskliga rättigheter för att uppmuntra ett fortsatt arbete i detta.

Jag har inget emot kungahuset i övrigt men jag tycker att deras arbete alltid borde gå i linjen med Sveriges ståndpunkter i viktiga frågor. För det kungahuset gör mest är egentligen reklam för Sverige och jag har svårt att tro att en bakvänd lära fungerar på en diktatur, att en i detta fall medalj skulle kunna få ett land som Saudiarabien att tycka Sverige är ett bra land pga detta och börja ta efter. Det funkar ibland på barn men inte något så isolerat som ett land i diktatur. Istället bör vi markera. Köra Aschbergs hela handpekning och tydligt visa vad som är acceptabelt och inte när det handlar om medmänsklighet och respekt för varje individ oavsett kön, ställning osv. Förtryck och övergrepp ska förkastas. Inte ens en scoutmedalj ska delas ut i sådana länder om det inte finns klara arbeten som främjar demokrati och lika värde i det som medaljen delas ut för.

Garderobsröj och fikabesök

Idag påbörjades genomgång av diverse kartonger etc i våra garderober. Vi har ju en del sådana där som finns i gamla hus, som liksom går jämns med rummen som man kan gå i ni vet :-) De har vi dessvärre fyllt väl :-O & de behöver en rejäl genomgång. En del är värt att sälja, en del går till tippen och en del saker blir ju lite sådär "aha just det den här, den ska jag ha framme/använda etc". Fotbollsskor i olika storlekar, skridskor, hjälmar, väskor, lampor, prydnadssaker ja you name it. Mängder med grejer!

I eftermiddag kom sen min kusin Markus med sin familj, vi skulle prata dop. Om 1 vecka är det dopdags och vi döper deras Alicia och vår Elliot tillsammans. Brorsan och Ewelyn kom med så det var fullt med småtjejer här som lekte och tjoade :-)

Ikväll blev det en snabbtur till syrran för att handla ett par saker åt henne samt lämna lite bullar och sockerkaka som jag bakat i helgen. Åkte även förbi min gamla morfar och lämnade lite bullar och sockerkaka. Han blev så glad. Kålpuddingen som jag länge tänkt göra har inte blivit av men funderar på att kanske göra den i veckan och sen åka till morfar så vi kan äta tillsammans. Här hemma är det ju ingen mer än jag som tycker om kålpudding. Åh det fullkomligen vattnar sig i munnen bara jag tänker på det :-)

Hoppas ni allesammans haft en fin helg. Vädret har ju varit toppen (i alla fall här).







 

Självupptagna människor

Jag har lite jobbigt med självfokuserade människor. De som hela tiden pratar om sitt och beklagar sig för det de inte "har" osv.


Alla har vi nog sådana dagar, perioder men nu menar jag när självfokus är en egenskap hos en människa. Ordet egenskap klingar, i alla fall i mina öron, positivt men alla egenskaper är långt ifrån positiva. Att vara självupptagen är inte positivt.


Dessvärre saknas ofta självinsikt hos dessa människor med så de inser inte att de kanske borde släppa lite på sin självupptagenhet. Ta in resten av världen, vara lite tacksamma för allt bra och fint.


Jag mäktar inte med att lyssna på dessa människor i längden. & lyssnar jag så blir jag bara irriterad, framförallt när det beklagas över allt som saknas i deras liv. Blinda blir de för det de har och som åskådare och åhörare lackar jag ur fullständigt. Då använder jag ordet ORKA! som jag annars avskyr. Jag ORKAR inte med dom!

Otrevlig statistik

Jag hörde igår på radion att ca 12 miljoner människor insjuknar i cancer varje år och år 2030 väntas den siffran har fördubblats. Helt sjuka siffror. Men framförallt otroligt skrämmande siffror. Idag finns det nog inte någon som inte har någon i sin omgivning eller vet någon som drabbats av cancer, vissa även bortgångna i den hemska sjukdomen. Med denna otrevliga statistik så känns det ju som att ingen familj kommer klara sig utan att någon i familjen drabbas. Hemska tanke. Min generation kommer vara med om det men mest tänker jag på våra barn, vad har de framtid att möta egentligen.

Dystert, jag vet men det är ju sanningen. Jag undrar när det ska uppdagas/forskas fram vad det är i vårt leverne som orsakar denna stegring av cancer.

http://barncancerfonden.se/Gavor-Bidrag/

http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/regelbundetgivande/Ge-regelbundet/

Kom ihåg att varenda liten krona är behjälplig. Vänta inte tills någon dig när och kär drabbas, börja stödja forskningen för att förhindra det istället!

RSS 2.0